10 dagar med Familjen Jönberg

Blogg

Vi tänkte att ni ska få hänga med lite mer ingående och se vad vi har för oss under 10 dagar. Det händer alltid roliga hästsaker varje vecka i våra liv tycker vi. Vi längtar inte ofta till helg utan ofta till nästa dag samtidigt som vi verkligen försöker stanna upp och njuta lite och vara tacksam för det vi har. Våra barn pratar ofta om att de tycker att tiden går så fort. Själv kommer jag inte ihåg att jag tyckte att tiden gick så fort när jag var i deras ålder. Vad det beror på kan man fundera över. Visst vi håller ett ganska högt tempo för att allt ska hinnas med.

Fredag 7/9 Förberedelse för tävling och VM-besked

Skoldag för barnen såklart och jobb för oss vuxna. Casper och Alicia ger sig ut med Prillan och Britney. Under tiden shamponerar jag Amelia och knoppar henne inför morgondagens tävling. Väl tillbaka byter Alicia häst och rider ut med Amelia som hunnit torka till. Prillan tvättas och knoppas och Britney görs fin av Casper. Hon klipptes dagen innan så det är bara lite småfix med henne. Tobias kommer ut med lastbilen och allt putsas och packas inför morgondagens tävling i Värnamo. Tobias mockar och vi är klara relativt tidigt den här kvällen. Skönt att komma hem hinna bubbla och njuta av lite kräftor. På kvällen får vi det glädjande beskedet att vår 5-åring Jediella definitivt är uttagen till unghäst-VM. Barnen är trötta och går och lägger sig i lastbilen ganska tidigt den här kvällen.

Tvättade, motionerade och redo för tävling Amelia till vä Prillan till hö

Lördag 8/9 Tävlingsdag 1  i Värnamo

Klockan ringer 04.45 för oss vuxna. Vi trycker på kaffebryggaren som laddades kvällen innan och styr sedan mot stallet. Allt går på rutin tidiga mornar. De hästar som inte ska med släpps ut. Allt är framlagt, på med skydd, täcken och så lastar vi och åker. Barnen sover gott i lastbilen, men väcks en bit från Värnamo så de hinner äta och klä sig. De gör sig klara och så går vi banan. Casper och Britney är först ut den här dagen. Han ska rida Lätt D+ med omhoppning så vi går noga igenom och memorerar alla 12 hinder.

Goodiebags är alltid populärt

Våra ponnyer gör sammanlagt 6 starter den här dagen. Vi har att göra men det är ingen stress utan vi jobbar på systematiskt. Alla har vi våra roller. Alicia går igenom banskisserna i förväg för att inte behöva lägga onödig tid på att gå banan. Vi vet när nästa häst måste tas ut och vi tänker till vilken häst som ska stå var i lastbilen för att vi ska slippa flytta om dem. Det är viktigt att hålla koll och läsa propositionen inför varje tävling. I vårt fall var vi tvungna att visa vaccinationsintyg innan Britneys första start och vi var tvungna att besiktiga Prillan och Amelia innan de startade lätt B. Speciella regler eftersom det är DM. En lång och bra tävlingsdag går slutligen mot sitt slut. Nöjda och glada barn hjälper till att lasta in och packa ihop. Alicia och Amelia vinner sista klassen som är en Lätt A, men Amelia tappar olyckligt en sko där inne på banan. På vägen hem ringer vi till vår fantastiska hovslagare Ulrika. Lördag kväll och hon säger kom förbi. Vi kör vägen förbi Ulrika och hon fixar till hoven och en ny sko kommer på plats. Stort tack för det Ulrika! Putsat grejerna har vi gjort på tävlingsplatsen så det går ganska fort att lasta av hästar, fodra och lägga fram allt till nästa dag.

Söndag 9/9 Tävlingsdag 2 i Värnamo

Sovmorgon! Skönt ibland! Den här morgonen räcker det att åka från stallet vid 07.00. Allt upprepar sig. Barnen sover i lastbilen, Tobias och jag lastar och så far vi åter mot Värnamo och dagens tävlingar. Den här dagen finns det ingen klass för Casper. Det tycker han är lite tråkigt eftersom han nu också har börjat älska att tävla. Vi lovar att kolla i tävlingskalendern för att hitta en tävling med lägre klasser som passar honom. Den här dagen är lugnare. Bara en start per häst och hela tävlingen slutar då det fortfarande är eftermiddag. Hästarna kan komma ut i hagarna en stund. Barnen läser läxor och vi grillar och badar på kvällen.

Måndag 10/9 Shopping, Casper och Tobias fixar stallet

En väldigt ovanlig dag faktiskt. Alicia och jag styr mot Växjö.  Det händer inte ofta. Vi shoppar kläder, höstblommor och presenter. Vi unnar oss också ett restaurangbesök.

Stallet fixar Casper och Tobias. Casper rider Cajsa på ridbanan. Det ösregnar men han är glad ändå. Tobias kommer ut och frågar om han är blöt.

-Ja, svarar Casper med ett leende. Jag får prata med Cajsa säger han eftersom jag inte har någon annan att prata med. Något svar får han däremot inte, men det gör ingenting. Den här killen gillar att prata! Tobias mockar och fixar och sen tar Casper in alla hästar. När de är klara så åker Casper direkt till skytteträning iklädd ridbyxor. Det går ganska bra med skjutandet och så grillar han och Tobias korv när Casper kommit hem.

Tisdag 11/9 Träning i Värnamo och möte på Smålands Ridsportförbund

Snabbt ombyte till ridkläder efter jobb och skola, kaffe och mackor fixas. Iväg 14.30 mot Värnamo till Victoria Almgren. Alicia, jag och hunden Zäta i ena bilen och Tobias och Casper i den andra. Alicia gör sin engelskaläxa i bilen. Det är tvunget att göra läxor till och från träningar. Försöker alltid utnyttja tiden så bra som möjligt och plugga vid tidpunkter då barnen inte är för trötta. Alicia ska rida en stor häst som är 8 år och heter Cincinnati. En häftig liten häst som Alicia har ridit och hoppat några gånger. Att hoppa Jediella går inte just nu då hon matchas inför VM. Träningen går fint. Casper leker med Victorias dotter Filippa och de går en promenad med Zäta. Tobias lämnar för att åka på möte i Ljungby med Smålands Ridsportförbund och barnen och jag åker så småningom tillbaka mot stallet för att rida våra ponnyer.

jag har memorerat vägen när jag körde till Värnamo i detalj och så har jag tänkt typ tvärtom i mitt huvud eftersom vi ska hemåt.  Jag börjar köra. Första rondellen rakt fram, andra vänster och så rullar vi på. Efter ett tag känns det fel. Varför dyker inte rondell tre och fyra upp? Landskapet känns inte heller igen. De som känner mig vet att hitta är ett stort handikapp som jag har. Hur mycket jag än anstränger mig så kör jag ofta vilse. Jag ringer Tobias och stör honom på mötet. Vi konstaterar att mitt tvärtomtänk inte funkat så bra och att jag missat motorvägen. Ja, ja det finns fler vägar till Växjö och vi kör vidare medvetna om att vi kommer komma hem sent. Alicia fick mycket pluggtid i bilen och det börjar mörkna när vi kommer fram till stallet. Underbara Jeanette Elmelo har mockat och tagit in hästarna och gett dem hö. Bara ridningen kvar. Casper rider Amelia, Alicia Britney och jag går med Cajsa samtidigt som jag hjälper Casper med Amelia.

Casper och Amelia i mörkret

Onsdag 12/9 Nya skor och uteritt med barnen

Tre av ponnyerna fick nya skor på förmiddagen. Det var välbehövligt.

När barnen kom ifrån skolan så åt vi och så var det dags för stallet. Planen var att rida ut en lång härlig runda. Jag på Prillan, Casper på Britney och Alicia på Amelia. Ponnyerna var pigga och allt kändes bra till en början. Tyvärr blev inte rundan så fantastisk som vi hade önskat. Anledningen till det är en svärm äckliga bevingade små insekter som satte klorna i oss och hästarna. Ja gissar att ni vet vad jag syftar på. Älgloppor! Ponnyerna blev helt galna och Alicia hoppade av gång på gång för att plocka bort loppor som bitit sig fast under magen på Amelia. fler och fler älgloppor attackerar oss så till slut travar vi på framåt i raskt tempo. Britney hamnar sist och hon svischar på svansen och är väldigt upprörd. Plötsligt tar hon ett skutt rakt upp i luften. Casper flyger i en båge åt andra hållet. Han dunsar i marken och slår sig lite. Alicia reagerar blixtsnabbt! Hon hoppar av Amelia, fångar Britney och kollar hur det är med brorsan. Det är ganska ok så hon slänger upp Casper och så fortsätter vi turen bort från älglopporna. Britney gör ett nytt luftsprång, men den här gången är Casper beredd. Efter ca 70 min är vi tillbaka och vi går igenom hästarna och hittar ytterligare älgloppor. Alla djur har väl en funktion, men till dessa kryp är jag ytterst tveksam. Visst skulle väl världen överleva ändå?

En ponny kvar att rida. Casper rider Cajsa på ridbanan barbacka och så händer det igen. Cajsa blir rädd för något, hoppar till och Casper trillar av. Oj, vad tårtor vi har att se fram emot! Pasta Carbonara stod på bordet när vi kom hem hungriga och färdiga med stallet.

Torsdag 13/9 Hoppträning 

Udda veckor har Casper börjat träna för Katarina Torstensson i ridhuset i Ingelstad. Den här torsdagen är hans andra träningstillfälle. Han tycker att det är jätteroligt. Att det är två killar till i hans grupp gör inte heller träningen sämre. En höjdpunkt är också att det finns fika när man ridit färdigt och tid att snacka lite med kompisarna. Den här torsdagen hade Casper med sig Amelia till träningen. Han hade aldrig hoppat Amelia tidigare så det var extra spännande. En lite småklurig övning även om hindren inte var höga. Träningen gick fint och nu siktade Casper på tävlingsdebut med Amelia redan till helgen. Alicia var också med på hoppträningen och hjälpte till lite med en ponny. Det gick fint för henne med. Till stallet för att rida några av ponnyerna. Alicia red Prillan och Casper red Cajsa på ridbanan. Kl 21.30 var vi hemma, trötta och ganska hungriga.

Casper och Amelia Foto Malin Enestubbe

Fredag 13/9 Hästar och hästfest

Lite ont om tid den här eftermiddagen. Tobias åker ut och fixar stallet. Alicia och jag åker ut och rider när hon slutat skolan. Alicia rider Britney och jag rider Cajsa. Snabbdusch, klädbyte och så iväg på fest hos Åsa och Micke på Hösatorpet. Väldigt trevligt! Svärmor Marie är chaufför och hon ser till att vi kommer hem i hyfsad tid. Lite trötta barn den här kvällen som har en lång dag framför sig kommande morgon.

Lördag 14/9 Paintball-kalas, markarbete och 70-års firande

Caspers stora dag är här. Han har bjudit in till Paintball-kalas den här förmiddagen. Kalaset visar sig bli en riktig höjdare med väldigt nöjda gäster. Det grillas hamburgare och äts glass mellan matcherna.

Tempo till stallet efter avslutat kalas. Markarbete stod på schemat idag. Casper jobbade hårt med Britney och lyckades på slutet få in fem galoppsprång mellan bommarna istället för fyra. De jobbade både på böjt och rakt spår. Alicia red Amelia och Prillan. Vi vuxna fixade stallet och hjälpte barnen på ridbanan. Vi packade allt till morgondagens tävling och så hem för att duscha och göra oss i ordning. Bord var bokat i stan för att fira Marie, barnens farmor som fyllt 70 år. En trevlig kväll med god mat som även den blev sen med tanke på att det vankas tävling morgonen därpå.

Söndag 15/9 Tobias 42 år och tävling i Lammhult

Barnen väcks strax innan 06.00 av mig. I ärlighetens namn tog det lite tid att få upp dem. Vår hund är annars bra väckningshjälp och henne använde jag mig av även den här morgonen. Som traditionen bjuder så ska man upp och sjunga om någon fyller år även om det är tävlingsdag och tidigt. Den här morgonen var det Tobias som blev väckt av vår skönsång. Egentligen blev han inte väckt utan han låg där i sängen och funderade på om han skulle åka själv till stallet och hämta ponnyerna och låta oss sova lite till. Så blev det inte. Vi åkte allihop och med oss hade vi kaffetermosen och bredda mackor.

Redo att lasta

Casper var förvånansvärt pigg i stallet. Han lastade ponnyerna och såg till att allt dokumenterades på film. Det var en riktigt stor dag i hans liv. Idag skulle han för första gången få tävla Amelia. Inte nog med det. Han skulle för första gången få tävla två ponnyer, Amelia och Britney på samma tävling. Det roade honom också lite att Alicia inte skulle tävla utan till 100 % assistera honom. Coolt med egen groom! Eftersom det blåste och regnade så hölls tävlingen inomhus och det hade vi inget emot. Tävlande gick kanon för Casper. Felfri i lätt D med Britney och felfri i debuten med Amelia i lätt C.

Dags att åka hemåt och stängsla nya hagar i stormbyarna. Underbart med så härliga ytor och så fina gräshagar till hästarna.

Casper stängslar hagar

Alicia red Cajsa och  Prillan. Prillan fick hoppa lite och inviga våra nya bommar.

När vi kom hem kände vi att vi hunnit med mycket. Klart vi skulle hinna med att fira Tobias lite till på kvällen. Som så många andra söndagar så blev det bad i bubbelpoolen och diskussioner om tävlingar som varit och tävlingar som kommer. Lite extra bubbel- både barn och vuxenvänligt tyckte vi att vi var värda.

Nu är det inte många dagar kvar  till vår VM-resa till Belgien. Nästa gång blir det rapport från unghäst-VM!

Tack fantastiska ni om ni orkat läsa allt detta!

Följ oss gärna på instagram, där heter vi som vanligt Jönberghorses