Alicia Jönberg, Lisen Sandström, Ellen Dahlberg och Ebba Bladh ska till SM i Sundbyholm!

Blogg

Det börjar dra ihop sig till utomhus- SM 2019. Vecka 30 går tävlingarna på Sundbyholm utanför Eskilstuna. I år tävlar ponny, children, juniorer, young rider och seniorer på samma ställe.

 

För att kvala till SM med ponny krävs 3 felfria rundor i nationell MsvB under en 24 månaders period. För att få starta children-SM i hoppning ska ekipaget under de senaste 24 månaderna, ha genomfört minst 2 felfria grundhoppningar i 1,20 m eller högre. Ryttaren måste också vara mellan 12 och 14 år för att få starta children- SM.

 

Vi har många duktiga unga ryttare i närområdet. Det är fantastiskt roligt och bådar gott inför framtiden. Vi har pratat med några av tjejerna som kommer delta i årets upplaga av SM.  Vi ställde  bland annat följande frågor till dem:

 

 • Vad är det som gör att din ponny/ häst är så bra?
 • Hur har du och din häst  laddat upp inför SM?
 • Vad är din målsättning med tävlingen?

 

Alicia har kvalat in med sin vita B- ponny Amelia. Amelia är en Welshponny som är 12 år, lika gammal som Alicia. Alicia och Amelia har genomfört 4 SM tillsammans. Det var just i Sundbyholm som Alicia genomförde sitt första SM.  Hon kommer också ta med sig sin ena C-ponny Yrriel till Sundbyholm. Yrriel som också kallas Prillan kommer gå lilla rundan, lätt A 1,0 m. Alicia tävlar för Växjöortens fältrittklubb VFK.

Sista genrepet inför SM för Alicia och Amelia

Utomhus-SM är en tävling som man alltid ser fram emot säger Alicia. Har man varit med en gång så vill man alltid tillbaka. Det är extra roligt när seniorer och ponnyryttare är på samma tävling. Det blir så mycket mer än bara tävlingen man själv deltar i.

 • Det som gör Amelia så bra är att hon har ett hjärta av guld. Hon vill vara felfri och ställer alltid upp, fortsätter Alicia.
 • Uppladdningen i år har varit lite annorlunda jämfört med tidigare år. Jag har inte tävlat riktigt lika mycket med Amelia. Jag har fått min hoppträning genom att hoppa många andra hästar. Jag tränar varierat, ibland i skogen och ibland på ridbanan. Jag får väldigt bra träning av Åsa Svensson och Victoria Almgren. Amelia har också fått massage ett par gånger veckorna innan SM.
 • Mitt mål är att placera mig i SM. Det kan gå om både jag och Amelia presterar på topp.

 

Lisen Sandström är 13 år och bor utanför Ingelstad. Hon tävlar för Växjöortens fältrittklubb VFK. Lisen har deltagit i 2 SM  tidigare, då på B- ponny. I år har hon kvalat in med en C- ponny och en stor häst. Hon har också en D- ponny med som kommer gå lilla rundan.

C- ponnyn kommer från Irland. Den är 12 år och heter Robin Aille. Lisen berättar att det kommer bli hans första SM.

Lisen ska till SM med Robin Aille

 • Det som gör honom så bra är att han taggar till mer ju högre det blir. Han suger mot hindrena, säger Lisen.
 • Lisen har inte laddat upp på något speciellt sätt. Hon har ridit som hon brukar. Det är viktigt att se till att hästarna har bra kondition.
 • Mitt mål med Robin Aille är att komma till finalen. Att komma så långt som möjligt är målsättningen.

 

Hästen som Lisen kommer rida Childrens- SM på är familjens egen uppfödning. Shadow är en 15-årig valack. Både Lisen och Shadow kommer gå sitt första Childrens-SM.

 

Lisen och Shadow ska till Children-SM

 • Det bästa med Shadow är att han precis som Robin Aille taggar till mer ju högre hinderna blir.
 • Konditionen är viktigast, säger Lisen. När banorna blir större och tittigare så måste de orka. Det kräver också mer om det blir väldigt varmt.
 • Målet med Shadow är att komma till final, säger Lisen.

 

Ellen Dahlberg är 14 år och bor i Tolg utanför Växjö. Hon har kvalat till SM med en D- ponny och en stor häst. Ellen tävlar för Lammhults ridklubb.

D- ponnyn heter Poetic Star. Hon är en svensk ridponny som är 15 år gammal. Ellen har ridit 2 SM tidigare på B- ponny. Poetic Star är ganska rutinerad i de här sammanhangen. Hon har deltagit i SM med en ryttare före Ellen.

 • Det som gör Poetic Star så bra är att hon trimmas på väldigt mycket på marken. Det gör att hon blir väldigt stark, säger Ellen. Hon tycker väldigt mycket om att hoppa och har ett bra huvud fortsätter Ellen. Hon älskar verkligen att vara på tävlingsbanan.
 • Den sista tävlingen nu innan SM var i Västervik för Poetic Star och Ellen. Västervik var tre veckor innan SM. Ellen berättar att hon har  trimmat på ponnyn väldigt mycket inför SM med hjälp av Annie och Åsa Svensson.
 • Ellen skrattar lite när vi pratar om hennes målsättning nu på SM. Hon säger att hon vill att det ska gå bra och att de ska komma runt. Ellen har inte jättehöga mål, men hon skulle vilja komma till final. Hon hoppas på en bra känsla.

 

När det gäller  Children-SM så är det debut både för Ellen och hennes häst Carmagnola. Carmagnola är ett 8-årigt sto som Ellen ridit i knappt ett halvår.

Ellen har kvalat till Children- SM med åttaåriga Carmagnola

 • Ellen berättar att det som gör Carmagnola så bra är att hon gillar att vara inne på banan, att tävla och att hoppa. Hästen har ett väldigt bra huvud och hon är som bäst inne på banan, fortsätter Ellen.
 • Storhästen gjorde sin sista tävling  i Kalmar nu innan SM. Det var för ca två veckor sedan. Jag har ganska nyligen varit och tränat för Jens Wickström med, fortsätter Ellen. De sista dagarna får Ellen hjälp med att trimma på Carmagnola av Åsa och Annie Svensson.
 • Målet med Carmagnola är att få en bra känsla och att komma runt allt bra.

 

Ebba Bladh är 12 år och kommer från Säljeryd utanför Ingelstad. Hon ska rida Children- SM med Charizma som är ett 12-årigt sto. Ebba tävlar för Tingsryds Rid & Körklubb TiRK. För Ebba är det första gången hon deltar i SM i hoppning. Däremot har hon tidigare ridit lag-SM i fälttävlan. Charizma är familjens egen uppfödning. Hon har varit med i större sammanhang tidigare då Ebbas mamma tävlat internationell fälttävlan på Charizma.

Ebba och Charizma ska delta i Children- SM

 • När vi frågar Ebba vad det är som gör Charizma så bra så svarar hon att hon bara föddes så. Hon föddes bra småskrattar Ebba.
 • Ebba berättar att hon har ridit mycket ute för att ladda upp inför SM. Jag galopptränar på en åker, säger Ebba.
 • Min målsättning är att jag ska komma runt, fortsätter Ebba. Jag skulle gärna vilja komma till A-final.

 

Vi önskar alla tjejerna stort lycka till och hoppas de får härliga dagar i Sundbyholm. Vi skickar en spark till dem alla och håller tummarna hårt. Självklart kommer ni kunna följa hur det har gått för tjejerna här i bloggen. Om ni vill så finns möjligheten att se tävlingarna live på  https://www.equisport.tv/

 

Tack för att ni tog er tid.

Om ni vill kan ni även följa oss på instagram. Där heter vi Jönberghorses.