Att tackla motgångar

Blogg

 

När man är inne i ett ”flow” så känns det som om man precis alltid varit i detta underbara tillstånd. Som att inget är omöjligt och som att inget kan stoppa en. Allt går så lätt och man bara rider på vågen, tittar inte bakåt utan styr mot nya utmaningar, framåt, framåt. När jag skriver detta då tänker jag på tävling och framgångar med hästarna. Jag tror att de flesta av er vet vad jag skriver om även om det kanske handlar om något helt annat just för dig. Det kan handlar om skola, jobb,  kärlek eller vad som helst.

 

Sen händer något i verkliga livet eller i tävlingslivet och så PANG får man en käftsmäll och så dalar man inte neråt utan man faller handlöst till botten som en sten. Självförtroendet hamnar på minus och istället för att titta framåt så börjar man se bakåt. Kanske älta saker och leta svar.

 

Att vara tävlingsmänniska är helt fantastiskt ibland. Jag tror att man måste hata att förlora för att kunna bli en vinnare.

Alicia och Amelia tävlingsdag 2

 

Nu är den här sporten lite speciell. Det gäller att toppa formen på både häst och ryttare samtidigt. Utan en ponny som vill kommer man ingenstans och utan en ryttare som sätter rätt galopp, rider bra vägar och kommer rätt i distanserna är det omöjligt.

Allt handlar om förtroende och samspel. Det är det som är den stora tjusningen med sporten, men det är också det som gör det så attans svårt. Med detta skrivet tänkte jag glida in på tävlandet i Danmark. Som ni kanske listat ut så blev det ingen toppenhelg när det gäller tävlandet för Alicia och Amelia. Ponnyn var inte sugen på att hoppa de tuffa danska banorna och ryttaren var såklart ledsen och besviken.

Vattengrav med illblått vatten

Hoppa över en sadel eller två!

 

Det var en tung resa hem från Vilhelmsborg och det är klart att vi analyserat, kollat filmer och letat svar. Det viktiga är att inte fastna i detta utan att tänka framåt och skapa en ny plan. Vi tänker att vår  plan nu är att stärka självförtroendet och gå ner och hoppa lite lägre en tid.

 

Det är hur du tacklar de motgångar du hamnar i som är avgörande för hur du kommer utvecklas i din idrott och om du kommer till nästa nivå i ditt tävlande. Det fungerar på samma sätt oavsett vilken sport du håller på med. Johanna Lassnack som är föreläsare, ryttare och coach för unga ryttare brukar prata om att misslyckanden är lärdomar. Det är ok att gräva ner sig för stunden, men sen gäller det att hitta den mentala styrkan, skaffa den kunskap som fattades och gå vidare. Med de orden går vi vidare och tar med oss våra lärdomar…


Här kommer korta fakta om tävlingarna

Nordic- Baltic Championships 2019

-Ryttare i alla åldersklasser från de nordiska och baltiska länderna är med för att rida om NM-titlarna.

-Tävlingarna pågår under fem dagar i Vilhelmsborg.

-Grenarna är dressyr, hoppning, fälttävlan, paradressyr och voltige.

-Det är första gången ett NM i så många grenar avgörs på samma plats och för så många åldersklasser.

-Mästerskapet är öppet för allt från ponnyryttare till seniorer.

-Danmarks Ride Förbund räknar med att ca 500 hästar kommer delta i tävlingarna.

 

Terrängbanan

 

Dressyr

 

Framhoppningsbanan