Att tävla internationellt

Blogg

Idag är det jag Alicia och mamma som skriver tillsammans. Just nu har vi det lite lugnare med alla hästar och ponnyer. Det är lite skönt vissa dagar när det blåser och regnet öser ner, men det blir lite för lite ridning enligt Alicia.

De yngre hästarna behöver verkligen en längre viloperiod för att smälta allt de lärt sig. Det är viktigt och deras kroppar mår också bra av vila. Kieffer DHH (Kia) 4 år har flyttat in i stallet och hon går ihop med Jediella 5 år. Femåriga stoet One direction har vila på annat håll tillsammans med två andra hästar. Det här innebär att jag, Casper och mamma bara rider Cincinnati, Amelia och Britney. C-ponnyerna bor tillfälligt hos Annie och Åsa Svensson ca 5 mil från oss. Prillan har vintervila och Cajsa rider jag då och då. Vi har det så bra som har Annie som kan träna C-ponnyerna.

Jediella har Kia som huvudkudde

Alicia hälsar på One Direction

På tävlingsfronten är det väldigt lugnt just nu för mig. Jag har ridit min sista tävling och jag är väldigt nöjd med hur jag avslutade tävlingsåret 2019. Min sista tävling för i år var lite speciell då det var min första internationella start på häst någonsin. Jag var väldigt laddad inför den här tävlingen och såg verkligen fram emot finalen i Baltic cup som gick i Helsingborg. Finalen brukar gå på Jylland i Danmark ca 8 timmars resa från oss så det var ganska skönt att i år bara behöva åka till Helsingborg.

Innan man kan åka på en internationell tävling med häst så krävs en del förberedelser. Det är lite mer att tänka på med häst och det skiljer sig en del från att åka iväg med B- och C-ponnyer. Jag och mamma ska försöka berätta om våra förberedelser och vad man behöver tänka på. Som vi skrev i förra blogginlägget så är vi riktiga nybörjare i de här sammanhangen, men vi förklarar här så gott vi kan.

Vad måste man tänka på när det gäller hästen? Först och främst så krävs det att hästen förutom det vanliga passet också har ett så kallat FEI-pass (kostnad 2700 kr). FEI-passet är giltligt 4 år och måste sedan förnyas mot en ny kostnad. Hästen måste vaccineras tätare om man ska starta internationellt jämfört med nationellt. Vaccinationen får inte vara äldre än 6 månader gammal (Kostnad ca 1200kr). Våra två B-ponnyer fick extra vaccinering (Kostnad 1200kr/ponny)

Vad måste man då tänka på när det gäller ryttaren? Ryttaren behöver en internationell licens. Löser man en endagslicens som i Alicias fall junior (kostnad 320 kr/meeting) eller (kostnad 1650 kr/år)

Åker du utomlands, till exempel till Danmark så måste du vara beredd på att en veterinär går in i lastbilen/transporten och gör en kontroll av hästarna innan du får lasta ut. Vid veterinärbesiktningen omhändertas hästens pass och återfås inte förrän vid hemresan. Hästen scannas av och chipmärkningen kontrolleras vid besiktningen. Hästar och D-ponnyer som har FEI- pass stallas upp i särskilda stall vid tävlingar av typen Baltic cup. I de här stallen är kontrollerna hårdare och hästarna mer bevakade. I vårt fall så hade vi med oss två B-ponnyer som kunde stå i det internationella stallet eftersom vi vaccinerat dem extra.

Installerade i ett av de internationella stallen

Jag tror att antalet ekipage på framhoppning och framridning är obegränsat och att det är så på de flesta internationella tävlingar. Vi drar åtminstone den slutsatsen utifrån vår lilla erfarenhet. Det brukar ändå flyta på fint och man tar hänsyn till varandra.

Hur skiljer sig en internationell bana från en nationell? Det borde kanske en banbyggare svara på. Utifrån vår erfarenhet så är banorna svårare. Ibland är hinderhöjden väldigt maxad, alltså många hinder ligger på maxhöjd. Det är ändå inte det som är den största svårigheten utifrån de banor vi stött på. Svårigheten är hindrens placering. Knepiga linjer där svårigheterna kommer tätt tätt.

Smålandsposten är på plats

Innan min resa till Baltic så hörde Smålandsposten av sig till mina föräldrar. De ville göra ett reportage med mig inför min Baltic-resa. Det är jätteroligt att de vill skriva om lilla mig och att det skrivs så mycket om hästsport i tidningen. Jag brukar tycka att det är lite pirrigt att bli intervjuad. Den här gången kändes det bara roligt, kanske för att mamma hade hjälpt mig att förbereda mig lite innan. Vi var i Lammhult hos Åsa Svensson för att hoppa Cincinnati och Amelia sista gången innan tävlingen i Helsingborg. Hoppningen gick riktigt bra den här kvällen så jag kunde hoppa av Lilla C och  starta intervjun med en bra känsla.

Det här blogginlägget ska inte handla om resultat och rosetter, men visst var det roligt att båda mina ponnyer och min häst gick så bra på årets sista tävling. De internationella svåra banorna satte inga käppar i hjulen för oss. Alla timmar man suttit och trimmat på ridbanan i hällregn och blåst betalar sig ibland. All träning och all hjälp ger till slut resultat.

Cincinnati

Britney

Amelia

På vägen hem ifrån skolan måndag eftermiddag ringer min telefon. Det här var dagen efter jag kommit hem ifrån Helsingborg. Jag stannar till med cykeln och svarar. I andra änden presenterar sig en kille som heter Pontus. Han ringer från Smålandsposten. Jag svarar på hans frågor och vi pratar en stund. Det var lätt att åka hem från tävlingen dagen innan och det var ganska lätt att berätta om mina rundor och mina hästar för Pontus. Kommande morgon visar mamma mig en ny fin artikel i tidningen.

Nu stannar jag till och njuter en stund innan jag blickar fram emot årets första tävling 2020.

Tack för oss!

/Alicia och Malin