Att vara ett team och jobba tillsammans

Blogg

Häng med till Helsingborg!

Efter jul- och nyårshelgen började vi i familjen Jönberg sikta mot något som barnen sett fram emot sedan skolan slutade, nämligen Trettonspelen i Helsingborg. Vi gillar att tävla i Helsingborg då det finns bra framridnings-möjligheter och det är en fin tävlingsarena. De håller bra klass på sina tävlingar. Skönt också med uppvärmt ridhus!

Julen firades hemma i år lugnt och stilla och många av barnens julklappar hade inte helt oväntat anknytning till hästar och ridning. Nya schabrak, ny tävlingshjälm och nya tävlingsridstövlar skulle invigas den här helgen.

Mycket att förbereda och packa när man ska vara borta torsdag till söndag med tre hästar. När man åker med tre så innebär det också att det måste förberedas till dem som är kvar hemma. Det hämtas hö, packas höpåsar och fixas kraftfoder. Snälla Jeanette Elmelo tar sedan hand om hästarna, mockar och hjälper oss. Vi är noga med hästarnas mat, men vi är också noga med att vi äter bra mat under tävlingarna. Det är väl inget speciellt med den maten, men den är hemlagad och god. Menyn under den här helgen bestod av bland annat köttbullar och makaroner, köttfärsgratäng med potatis, haricots verts och fetaost, grillad kycklingfile och pommes. Mitt på dagen är det sällan så gott om tid så då blir det ibland toast, egengrillad hamburgare eller liknande.

Det lite speciella med den här tävlingshelgen var att Casper skulle rida många klasser och han skulle debutera i lätt B med Amelia. Alicia hade med sig sin häst på meeting för andra gången. Den här gången var planen att debutera i 120.

Casper är tävlingsklädd och redo för första start

Man pratar om att man är ett team runt hästarna och så är det verkligen. För oss kan man säga att det finns ett större team och så vårt lilla team som är familjen. I det större ingår tränare, hovslagare, veterinär, massör m.fl. På de allra flesta tävlingar så är det vi i vårt lilla team som jobbar tillsammans för att allt ska fungera på bästa sätt. Vårt mål är att se till att ryttarna och hästarna får de bästa förutsättningar för att kunna prestera så bra som möjligt. Vi har oerhört roligt tillsammans även om det kanske inte alltid märks då vi alla är väldigt fokuserade i samband med start.

Häng med nu så ska jag berätta om vår sista tävlingsdag i Helsingborg! Tobias och vår hund Zäta går upp vid 06.00 för att morgonfodra. Barnen sussar gott kvar en stund till. En stund senare är jag uppe för att väcka barnen och fixa frukost. De hoppar inte direkt upp ur sängen men när Casper kommer på att han ska tävla så kravlar han sig upp. Tävlingskläderna ligger prydligt framlagda och snart är de på, en macka intagen och han är redo att gå banan. Jag och Casper går banan tillsammans. Han börjar redan bli duktigare på att memorera hinder efter hinder och hans fokus är hundraprocentigt.

Samtidigt som vi går banan håller Alicia och Tobias på för fullt i stallet. Två minuter efter vi gått banan klart kommer Alicia med Amelia fullt tävlingsutrustad. Casper får hjälp upp och så kan han börja trava, galopper och sedan hoppa fram ca 13 minuter innan start. Han är nummer ett med Amelia så när klockan närmar sig åtta är det dags. Samtidigt som han hoppar fram och tävlar så rider Alicia fram Britney ute på framridningen. När Casper tävlat klart och kommer ut är det lite bråttom. Alicia hoppar av Britney, Casper hoppar upp på Britney och så tar Tobias hand om Amelia. Hon får klappar, godis och promenad.

Så bra det går när man hjälps åt

Casper som redan är på framhoppningen börjar galoppera direkt och Alicia sänker räcket och så börjar de hoppa fram. Britney är väldigt pigg och taggad. Inne från banan hör vi att det är Caspers tur. Kerstin som är domare säger att han får ta den tid han behöver eftersom han precis ridit. Med det här upplägget behövs ingen extra tid. Casper rider in på banan och Alicia och jag springer upp på läktaren för att se ritten och filma. En stund senare skrittar en glad Casper ut från banan. Han har nu tävlat klart för den här helgen. Nu återstår bara den traditionsenliga fotograferingen med rosett. När vi kommer ut bjuder himlen oss på ett skådespel så det blir fina foton.

Casper och Britney

Casper och Amelia

Ett antal timmar senare är allt omvänt. Alicia ska rida ponnyerna i samma klass och Casper är den som behöver hjälpa Alicia med framridningen.

Vi gör i ordning Amelia så att Alicia kan börja rida fram. Det klarar hon bra själv så resten av familjen hjälps åt med Britney. När hon är klar hjälper vi Casper upp. Han rider Britney och vi följs åt till framridningen där Alicia befinner sig. Dags för bangång. Tobias håller Amelia, Alicia och jag går banan och Casper rider Britney. Efter bangång är det dags att hoppa fram. Alicia startar med Amelia och får till en riktigt fin runda. Ut från banan och byte av häst. Casper skrittar av Amelia och så är det dags för Britney. Hon är superfin på framhoppningen och även inne på banan. Vi gör ett nytt häst- och ryttarbyte då Alicia ska in på prisutdelning med Amelia.

Amelia och Alicia 3:a msv B

Fotografering med rosett och så dags att packa ihop allt, mocka ur boxar, lasta och styra färden norrut mot Småland. Vilken härlig helg vi haft tillsammans och så mycket lättare allt går när man kan hjälpas åt på det här sättet.

Under hemvägen är barnen ganska trötta men väldigt nöjda. Jag frågar vad de är mest nöjda med, men de kan inte välja. Casper säger att han är nöjd med alla rundor. Kanske var det extra häftigt att vara felfri i lätt B- debuten med Amelia. Alicia är så nöjd med sin fjärdeplats och sin felfria runda i 120 med Cincinnati. En tredjeplacering  och en felfri runda med Amelia i msv B slår alltid högt. Det går inte att välja vad som var bäst säger hon. Britney fick ingen placering med mig men hon har också hoppat så bra hela helgen fortsätter Alicia.

Alicia och Cincinnati 120

Tack för oss!

Ja ni vet, vi är jönberghorses på instagram