B-ponnyerna levererar

Blogg

Nu börjar Casper bli lite varm i kläderna när det gäller tävling. De senaste gångerna har han kommit ihåg banorna bra och han har tagit steget och börjat rida mot klockan. Det går bättre och bättre och snabbare och snabbare att gå banorna och memorera alla svängar.

Istället för 8 hinder som det ofta är i bedömning A så är det nu ca 12 hinder att komma ihåg. Omhoppningsdelen eller andra fasen som den heter är ganska klurig både att komma ihåg och att rida. Vi tar det lite steg för steg. Höjer tempot något när det blir omhoppning och fokuserar på en eller ett par lite svårare svängar. Vi vill att Casper rider utifrån sin förmåga, men att han även vågar utmana sig själv lite.

Casper och B-ponnyn Britney

Så var det tävlingsdax förra söndagen i Hässleholm. Casper var i stallet på lördagkvällen och fixade och förberedde inför morgondagens tävling. Planen var att han skulle rida både Amelia och Britney.

Nu blev det tyvärr inte som planerat. När vi åker hemåt på lördagskvällen börjar Casper klaga på att han inte känner sig riktigt bra. Väl hemma visar det sig att han har över 39 graders feber. Inget att göra något åt. Med hög feber kan man inte tävla.

Alicia får rycka in! Casper är inte så nöjd men han mår för dåligt och säger till Alicia:

–  Nu ser du till att vinna med både Amelia och Britney!

Vi byter lite klasser och åker till tävlingen som planerat kommande morgon. Vi tar den stora lastbilen så Casper har med sig både säng och toalett. Alicia laddar för en Lätt B med Britney och en Lätt B+ med Amelia.

– Bra Alicia! säger Casper när Alicia visar de blå/gula rosetterna efter vinst i båda klasserna.

En kram till Britney

Duktiga Amelia fick också segertäcke

Zäta vaktar helgens rosettskörd

Under mitten av kommande vecka började Casper piggna till. På torsdagen är han redo för ett träningspass för Katarina Torstensson. Han har inte ridit på ett tag så träningen känns viktigt eftersom han nu har ny chans att få tävla kommande helg i Kalmar. En runda med varje ponny. Britney ska gå Lätt D 60 cm och Amelia Lätt C 70 cm. Två rundor med omhoppning så det gäller att komma ihåg alla svängar.

Innan jag avslöjar hur tävlingen gick så bad jag Casper berätta lite om Amelia och Britney:

Amelia: Casper tycker att Amelia är en ganska lätt ponny att rida. Hon hoppar bra om man rider bra vägar. Hon kan bli lite pigg när det kommer till tävling. Det är nog för att hon älskar att tävla och för att hon älskar ärevarv, säger Casper. Hemma kan Amelia vara lite olika pigg. När det är kallt ute kan hon bli väldigt laddad och skuttig när man rider ut. Amelia kommer alltid när man ropar på henne i hagen. Hon är glad och vill nog rida tror han. Det är därför hon gnäggar, kommer springandes och vill in. När man ska tränsa Amelia så vill hon alltid gosa en stund. Då lägger hon sitt huvud på min axel lite försiktigt och kelar. Hon kliar sig aldrig utan gosar bara, fortsätter Casper.

Casper är ganska nöjd med Amelias runda i Kalmar. Han var dubbelt felfri, men han tycker själv att han inte riktigt fick till svängen till sista hindret. När jag tränat lite mer med henne så går det nog ännu bättre, säger han. Den här var Caspers tredje tävling med Amelia och han har bara hoppat henne i ca två månader. Alla starter han har gjort har varit i Lätt C 70 cm. Casper tycker att Amelia är Sveriges bästa vita B-ponny. När han tänker efter så har hon nog aldrig rivit ett hinder när han har hoppat henne.

När jag frågar Casper vad han har för mål med Amelia så svarar han att han vill hoppa medelsvår med henne 100 cm. Nästa år vill han hoppa lätt B och lära sig att rida lite snabbare i omhoppningarna.

Casper är nöjd med sin felfria runda i Lätt C, 10:a av 17

 Britney: Rundan i Kalmar med Britney gick väldigt bra tycker Casper. När jag frågar vad som var bra funderar han lite och säger sen att svängarna i omhoppningen blev ungefär som han tänkt sig. Hon hoppade bra också och vi var felfria. Vänta lite! säger han och tar upp telefonen och börjar videogranska sin runda. Efter en stunds studerande säger han:

-Här håller jag  ut svängen lite för mycket. Jag skulle ha gått lite tightare, säger han. Då hade jag sparat tid.

Vi håller med men med tanke på att det här är Caspers första omhoppning med Britney så är vi andra väldigt nöjda med Caspers insats.

Britney är en pigg ponny. Hon är alltid pigg sommar som vinter. Hon är väldigt snäll och lugn i stallet. Hon kan stå lös i stallgången när man grejar med henne eller klipper henne. Hon är lite blyg för nya människor, men när man lär känna henne är hon jättemysig. Hon gör aldrig något dumt i skogen eller på ridbanan så galoppera henne gjorde jag väldigt tidigt själv , fortsätter Casper. Hon är lite häftig för hon är mycket lugnare när jag rider henne jämfört med Alicia.

-Hon är grymt snabb i omhoppningar så det ska jag träna på att bli bra på till nästa år.

Bra och felfri runda med Britney, 4:a av 11

Vid 17-tiden den här söndagen väntade firande av Alicias födelsedag. Alicia skulle hinna starta en Lätt B med båda ponnyerna innan vi var tvungna att åka hemåt. Fylld med självförtroende från förra helgen så hade Alicia snabba rundor som mål. Hur långt det skulle räcka i konkurrensen hade vi ingen aning om. I ett startfält på 13 ekipage så gick det verkligen vägen. Alicia startar med en snabb runda med Britney och går upp i ledningen. När hon går ut sist i startfältet med Amelia så vet hon att hon har vunnit. Frågan är om det ska bli Amelia eller Britney överst i resultatlistan.

Britney håller hela vägen och Alicia placerar sig som tvåa med Amelia.

Vi var klara när gästerna kom på kvällen tack vare hjälp av farmor Marie. Ett stort tack för hjälpen den här gången och många andra gånger!

Amelia och Britney får betyget mycket väl godkänt

Tack för oss!

/ Familjen Jönberg