Det börjar dra ihop sig till årets största tävling för Casper

Blogg

 

Det börjar dra ihop sig till Karl-Oskar cup, Växjös mäktiga ponnytävling inne på Värendsvallen. För Casper kommer det bli debut i så stora tävlingssammanhang. Det är han och vår lilla fux Morrigan Brigantia RP 1213 H (Britney) som ska delta i Lilla Anna Cup. Han är förväntansfull och ser verkligen fram emot tävlingarna nästa helg.

Tidigare i år då Casper rider sitt första ärevarv

För att kunna tävla så måste man så klart träna. Casper är lite periodare när det gäller träning. Ibland rider han nästan varje dag och ibland tycker han att stötvisa insatser på hästryggen är fullt tillräckligt. Som tur är så får ponnyn regelbunden träning eftersom Alicia väldigt gärna rider Britney.

Casper är en verklig djurvän. Ibland tar det lite tid när han ska få Britney klar för ett ridpass. Tid är inte alltid det som vi har i överflöd i vår familj. Fast man står och stampar och vill iväg så är det svårt att skynda på när man får syn på Casper och Britney som gosar i boxen. Hon är så mysig, säger Casper. Britney gosar gärna en stund, men det ska vara lite på hennes villkor. Det märks att hon gillar Casper. Hon gnäggar när hon hämtas i hagen och Casper kan alltid fånga henne utan hjälp.

Vi förstod nog inte riktigt hur fantastisk Britney är förrän Casper började rida henne. Hon är en väldigt pigg ponny som tävlat mycket och kan bli väldigt taggad. Att Casper skulle klara av henne var vi verkligen inte helt övertygade om i början. Även om Britney är pigg så visste vi att hon är oerhört snäll. Hon har aldrig bockat, aldrig försökt sticka i skogen eller hittat på några hyss med Alicia. Hon är lika pigg sommar som vinter och lika pigg om hon ridits regelbundet eller vilat en period. Vi provade då konceptet Casper- Britney och det visade sig vara en utmärkt kombo. Det som hände när Casper satt på ryggen var att ponnyn inte alls blev lika taggad. Hon skrittade lugnare och hela hon utstrålade mer lugn. Fantastiskt när ponnyerna anpassar sig så efter sin ryttare!

Casper är fokuserad under dagens träning

Den här lördagförmiddagen styrde vi norrut till Åsa Svensson för att träna och slipa på tävlingsformen. Casper hade med sig Britney och Alicia de tre andra ponnyerna Amelia, Prillan och Cajsa. En härlig heldag var inplanerad i hästarnas tecken. Casper såg mycket fram emot att träna ihop med kompisen Theo Gunnarsson. Ridningen är självklart i fokus men det är också viktigt när man bara är 8 år att ha roligt tillsammans. Roligt har Casper och Theo. De har varit på träningsläger tillsammans förut och även övernattat hemma hos Åsa med sina ponnyer.

När vi rullade in med den fullastade lastbilen på Hösatorpet var träningen redan i full gång. Tilda Jonsson höll på att hoppträna sin D-ponny Maggie och Theo hade börjat rida fram sitt Gotlandsruss som kallas Fransson. Theo och Fransson är inte så gamla så ibland hjälper Alicia Theo lite med hoppträningen. Alicia hjälpte till lite idag med innan det var dags för Casper och Theo att starta sin lektion för Åsa. Fransson var pigg och framåt och hoppade fint.

Killarna rider lite olika typer av ponnyer vilket gör att de får jobba lite olika. Britney är pigg och rutinerad medan Fransson inte är så rutinerad och kräver mer drivning och inramning av sin ryttare. Casper får jobba med att det inte ska gå för fort, han får jobba med sina vägar och sin blick så han hinner med. Titta på nästa hinder, håll ut vägen och bromsa lite! instruerar Åsa. När Theo rider låter det lite annorlunda. Smacka på i svängen, var bestämd och titta på nästa hinder! Efter förmiddagspasset verkar killarna nöjda och det blir dags för gott fika.

Efter fikapausen rider Alicia Cajsa och Prillan. Ellen Dahlberg tränar D-ponnyn ”Vitis” som också ska vara med i Karl-Oskar cup. En bra hoppträning! Allt är kanske inte helt perfekt från början, men innan Alicia avslutar är hon nöjd med dem båda och ganska redo inför nästa helgs tävlingar hon med.

Killarna roar sig för fullt på Hösatorpet efter ridningen. Mikael Svensson bjuder på en liten åktur.

Livet på landet är härligt!

Plötsligt blir det alldeles kolsvart på himlen. Det mullrar och det känns som åskan kommer närmare och närmare. Korven ligger på grillen och regnet börjar droppa. Tobias kollar till korvarna och då plötsligt smäller det till rejält. Tobias hoppar till av smällen och säger lite förvånat och smått skärrat:

-Håret reste sig upp!

Hans känsla var verkligen att håret på huvudet ställde sig rakt upp. Åska är inget man leker med. Snabbt drogs aggregatet till hagarna ut och så tog vi beslutet att steka färdigt korvarna inne och äta i Åsa och Mickes uterum. Vi tajmade ändå in matpausen bra. När kaffe druckits och glass ätits hade åskan dragit bort och regnet lättat.

Dags för Casper och Theo att göra i ordning hästarna för ridpass två. Amelia fick också gå sitt pass med Alicia. Hon var grymt taggad idag, men när ryttaren blev lugn och tydlig så blev hoppningen kanon.

Innan vi drog hemåt den här kvällen hade Casper en sista önskan. En sann djurvän som han är så ville så gärna gå in och gosa med Åsas underbart söta föl. Vi andra hade inget emot att följa med. Så avslutades träningsdagen på Hösatorpet. Nu är vi så laddade vi kan vara inför Karl-Oskar cup.

Gos med hingstfölet i hagen. Theo, Casper och Alicia

 

Ännu mer gos med stofölet

Vi tackar Åsa för en bra träningsdag och alla andra för trevligt umgänge.

Tack för att ni tog er tid.

Om ni vill kan ni även följa oss på instagram. Där heter vi Jönberghorses.