Hur gick det för ryttarna på SM?

Blogg

Sundbyholms fantastiska anläggning tog emot oss precis lika bra som när vi anlände sommaren 2017. En bra anordnad tävling som självklart kräver en massa arbete av ideella krafter. Underbart att det finns så många engagerade människor i vår sport. Storhäst-SM och ponny-SM samtidigt kräver såklart en hel del av arrangören. Tävlingarna gick på två banor parallellt vilket möjliggjorde det stora antalet starter. Över 600 hästar fanns uppstallade på området. Många var ute och red, gick med hästarna eller lät dem beta en stund. Det fanns stora ytor att röra sig på vilket gjorde att det inte kändes speciellt trångt någon gång. På Sundbyholm hade hästarna företräde. Det kändes lite varmt i hjärtat att läsa skylten när man anlände.

Fantastisk skylt

Höga förväntningar inför SM, precis så som det ska vara. Man ska tro på sig själv och våga satsa annars kan man aldrig vinna. När man varit i de här sammanhangen ett antal gånger så är det lätt att man drar upp förväntningarna. Vi människor fungerar så. Har man haft framgång på något sätt så vill man dit igen. Visst fina rundor vill man ha och en bra känsla, men är man tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna så räcker det inte helt och hållet. Att få en bättre placering än året innan är en drivkraft som ibland kan vara bra, men ibland riskeras att fokus från just den bra rundan släpps. Alicias SM blev inte alls som hon hade tänkt sig.

På tisdagen när vi kommit fram, stallat in hästarna och ställt upp lastbilen så var det dags att göra i ordning Amelia för Warming up. Warming up betyder att du får gå in på banan och hoppa vilka hinder du vill under 90 sekunder. Domaren ger startsignal och du disponerar din tid inne på banan som du vill. Det finns en numrerad bana, men den behöver inte följas. Alicia hoppade fram inför Warming up och Amelia kändes fin. Hon kom in på banan och började hoppa enligt vår plan. Det var mycket vattenhinder där inne. Vattenmatta med riktigt vatten och vattengrav. Roligt kände vi eftersom vi tränat mycket vatten en tid innan SM. Tyvärr blev det inte riktigt så roligt. När Alicia kommer till hinder fem som var vattenmatta med vattenspegel så lägger Amelia på en tvärnit. Alicia har inte en chans utan hon flyger över halsen och tränset flyger av. Det är blött att trilla av i ett vattenhinder! Varken ponny eller ryttare fick några skador som tur var.  När vi fått på tränset och vandrat ut från banan så försökte vi vända allt till något positivt. Vi var glada för att det inte var SM- kval 1 utan bara en Warming up.

Tyvärr fortsatte SM:et lite i samma bana som det började. I onsdagens lätt A fick Alicia och Amelia med sig 5 fel. Det här kvalet var även inverkans-SM och det blir inga bra poäng om man inte är felfri. Ändå vidare till kval 2 men där tog SM-äventyret slut. Vi valde att inte rida Consolation på fredagen som är för ekipage som ej gått till final. Alicia och Amelia slutade på 26:e plats av 40 startande. 8:e placerad förra året så självklart var hon inte nöjd med årets resultat.

Det är viktigt att sköta om sin utrustning

Prillan vår vita C-ponny har varit fantastisk på tävlingsplatsen. Hon är orutinerad i de här sammanhangen och har inte varit på meeting många gånger. Efter att Alicia ridit henne första kvällen så har hon varit jätte lugn och harmonisk. Hon har hoppat kanonbra, men tempot inne på banan har blivit något för högt. Prillan och Alicia är väldigt orutinerade tillsammans på den här typen av banor. Höjden är egentligen inget problem, men de här banorna har varit väldigt tekniskt svåra. Hindren kommer tätt tätt och då gäller det att hålla ihop det för att komma rätt. Med facit i hand kanske uppgiften var väl svår för de båda just i år. Med mer träning så är vi snart där.

Prillan har blivit duktig på att koppla av

Att visa upp när det inte går så bra är jobbigt och inte speciellt roligt. Vi översköljs med filmer och klipp på sociala medier på näst intill perfekta rundor där allt stämmer till 100  procent och känslan är på topp. Så ser inte alltid verkligheten ut och det vet nog alla vi som håller på med hästar och ridning.  Så med Alicias tillåtelse bjuder vi nu på film som visar hur det kan se ut när det inte går så bra och när inte den rätta känslan finns där. Alla gör vi misstag men det är hur vi tacklar våra motgångar som gör skillnaden på om vi reser oss upp stärkta eller om vi ger upp.

 

Hur gick det då för de andra tjejerna? Lisen Sandström, Ellen Dahlberg och Ebba Bladh. Vi ringde upp dem så här några dagar efter SM för att höra deras tankar om SM och få reda på om de nådde sina mål som de satte upp innan SM- äventyret.

Alicia börjar med att ringa Lisen. När Lisen får frågan hur det har varit att vara med på SM i Sundbyholm så svarar hon att det har varit roligt. Tävlingarna, kompisarna och att hästarna har varit så bra har gjort det roligt, säger Lisen. Lisen är nöjd med banorna. Hon tycker de har varit bra och hon har inte upplevt att något hinder varit speciellt svårt. Lisen berättar att hon planerar att vara med på inomhus-SM som går i Södertälje i november. Vi är nyfikna på om Lisen anser att hon nått de mål hon satt upp innan SM. (Lisen berättade  tidigare för oss att hon hade som mål att komma till final med både hästen och C-ponnyn.) Jag är nöjd och har nått mina mål med hästarna, avslutar Lisen.

Vi har sett Lisen rida många fina rundor det här SM:et. Hon har känts lugn och fokuserad och det har verkligen gått bra. Det blev final både med C-ponnyn Robin Aille och hästen Shadow. Med Robin Aille slutar hon på 15:e plats och med Shadow kommer hon totalt 6:a i Childrens-SM. Stort grattis till Lisen och stort lycka till på inomhus-SM framöver.

Lisen och Robin Aille slutar 6:a efter finalrundan Foto Nina Sandström

Efter avslutat samtal med Lisen var det dags att ringa upp Ellen. Alicia börjar med att fråga hur Ellen tycker det har varit att vara med på SM i Sundbyholm.  Det har varit roligt att ha varit där, svarar Ellen. Resultaten har väl inte varit jättebra, men det har varit roligt med alla kompisar. Ellen tycker att banorna har varit bra och roliga att rida. Hon berättar att hennes D-ponny ”Dullan” inte riktigt gillar att hoppa vattengrav så det har varit det mest kluriga. Annars tycker hon inte att att det varit något speciellt som varit jätteklurigt. Ellen tror att hon kommer vara med på inomhus-SM i Södertälje. Hur var det då med målsättningen innan SM? Nådde Ellen sina mål? (Målen var att få en bra känsla och att försöka komma till final) Jag nådde målen sådär, berättar Ellen. Jag fick en ganska bra känsla i några rundor på båda, men så var det några dåliga rundor också.

Vi har följt Ellen under SM och sett de flesta rundorna. Vi tycker att hon varit jätteduktig. Precis som hon berättar så spökade vattnet lite, men vi har sett Ellen göra många fantastiskt fina rundor under SM. Med hästen blev det tyvärr några kostsamma tidsfel, men ändå väldigt fin hoppning inne på banan. I Childrens-SM kom Ellen på 29.e plats med Carmagnola och bland D-ponnyerna kom hon på 27:e plats med Poetic Star. Vi kommer se mer av Ellen och önskar henne stort lycka till på inomhus-SM.

Ellen och Carmagnola in action

Så var det dags för Alicia att ringa upp Ebba. Även hon fick frågan hur det var att vara med på SM i Sundbyholm. Det var kul, svarar Ebba. Allting var kul fast det var lite nervöst också. Ebba tycker att banorna har varit ganska bra. Det som var lite klurigt var den stora vattengraven. Ebba kommer nog vara med på inomhus-SM i Södertälje precis som de andra tjejerna. (Ebba berättade tidigare för oss att hennes målsättning inför SM var att komma runt och komma till final.) Jag nådde nästan mina mål, säger Ebba. Jag kom på 21:a plats och de 20 bästa gick till final.

Ebba har varit grymt duktig, tycker vi. Hon är inte så gammal och klarar av att hoppa sin väldigt stora häst så bra på de kluriga SM-banorna. I Lilla rundan rider Ebba felfritt och tiden räcker till en 4:e placering. Vi säger varmt grattis och lycka till på inomhus-SM.

Ebba Bladh tar emot gratulationer efter en fin runda. Foto Ulrika Bladh

 

Mycket har såklart kretsat runt tävlingarna den här tiden på Sundbyholm. Vädret har varit fantastiskt. Egentligen för varmt för hästar och de tävlande, men alldeles lagom för att ta sig ett dopp i Mälaren. Det blev mer en en cykelrunda  till Sundbyholms slott och badplatsen där. Casper har lärt känna många kompisar och haft toppenkul hälsar han.

Sundbyholms badplats

Casper och Devin

Skönt vid vattnet i den 30-gradiga värmen

 

Svalkande dryck kunde intas i VIP-tältet vid banan. Där fanns snacks, kakor, godis, ostbricka och kaffe. Ja, där kunde man till och med sätta sig och ta ett glas vin och titta på tävlingarna. Allt var kostnadsfritt. Det som också ingick i anmälningsavgiften var frukost för hela familjen.

I VIP-tältet trivdes vi bra

Inget SM utan ryttarfest. Alla SM- deltagare intog scenen landskapsvis. När det var Smålands tur fick tjejerna kliva upp och vi fick höra intervjuer med några från varje landskap.

Smålandsryttarna

Buffé intogs sedan samtidigt som vi fick njuta av sång och dans. Maria Gretzer dök upp som hemlig gäst. Hon fick oss att skratta mer än en gång  med sina underhållande anekdoter. Att tävla förr var inte riktigt som idag kan vi lugnt konstatera. Lastbilarna var långt ifrån så toppmoderna som idag. Rolf- Göran Bengtsson hade till exempel sina hästar i en ombyggd grisbil. De tävlande körde alltid i kolonn av den anledningen att de behövde hjälpa varandra när lastbilarna gick sönder. Maria avslutade med några tankvärda ord som vi i stunden kände var riktade direkt till oss.

Med detta inlägg säger vi stort tack för oss. På återseeende!

Som ni vet så kan ni också följa oss på instagram där heter vi Jönberghorses