Karl-Oskar cup 2019

Blogg

Skolan har börjat och semestern har tagit slut. Det känns ganska ok både ur barn- och vuxenperspektiv. Sommaren har varit fantastisk tycker vi. Det blev ingen Spanienresa till lägenheten i år utan Falsterbo istället. Det saknar vi kanske lite, men man kan omöjligt få in allt då sommaren är begränsad. Vi hann med Öland och det är vi glada över. Att träffa morfar är ett måste som vi prioriterar. Roligt att träffas och mysigt på Öland. Ett besök på Pappa Blå i Borgholm, minigolf och fika i Köpingsvik och Gocart blev det i år. En tågresa till Göteborg med farmor var också en höjdpunkt för barnen. Liseberg, hotellövernattning , paddan och shopping hanns med. För övrigt blev sommaren 2019 en riktig hästsommar som avslutades med Karl- Oskar cup på hemmaplan i Växjö.

För Casper var det debut i Karl-Oskarsammanhang. Han var väldigt taggad och förväntansfull inför den här tävlingshelgen. Det är speciellt och riktigt stort att rida in på den stora arenan på Värendsvallen när man är 8 år och inte har tävlat särskilt mycket. Speciellt nervös var ändå inte Casper. Han tar det mesta med ro och stressar inte upp sig i första taget.  Åh vad jag önskar att jag hade haft en gnutta av hans avslappnade läggning.

Casper kände sig väl förberedd eftersom han tränat flera gånger innan den här helgen och även hunnit med en Pay N jump. Som jag skrivit tidigare så är Casper lite av en periodare. Ibland rider han flera gånger i veckan och ibland blir riduppehållen något långa. Inför Karl-Oskar red Casper flera gånger i veckan så både Casper och ponnyn var i fin form för att delta i Lilla Anna cup. Cupen bestod av tre klasser. Lätt E (50 cm), Lätt D (60 cm) och finalen Lätt D+ (65 cm med omhoppning på tid).

På VFK:s Pay N Jump dyker Angelo Enestubbe upp och hans syster Lillybelle. Så glad Casper blev!

På fredagen var det dags. Vi svängde in med stora lastbilen på parkeringen bakom arenan i lagom tid. Jag och barnen gick banan och Tobias broddade Britney och gjorde i ordning  henne. Eftersom tävlingen rids på gräs så är det nästan nödvändigt att använda broddar. Det är två metallpiggar som skruvas dit i varje sko så att ekipaget ska få bra fäste inne på banan.

Dags att sätta på broddar inför dagens första start

Dagen innan hade barnen själva putsat all utrustning och Casper hade bestämt vilket schabrak Britney skulle ha första starten. Så var det dags att rida fram och hoppa fram. Britney var pigg och laddad och Casper var fokuserad. Vi gick ner till Collecting ring (det lilla område bredvid banan där det finns ett hinder). Alicia skulle starta precis efter Casper på russet Mormors R. Fransson så hon följde också med.

Så fick de startsignal. Casper fattar galopp på exakt det ställe vi bestämt och han rider mot ettan bestämt och fokuserat.  Casper och Britney flyger fram där inne på banan och så går de i mål och nollan sitter. Starten på Karl-Oskar cup kunde inte blivit bättre. Alicia gör också en fin felfri runda på Fransson som är 6 år och ägs av Mimmie Gunnarsson.

Casper och Britney flyger över hindren den här dagen

Casper är jättenöjd, men nu gäller det att ladda om till dagens andra runda som går i lätt D. Britney görs i ordning, Casper hoppar fram och så kör de igen. Ny bana att komma ihåg. Han fattar galopp och rider enligt plan till hinder nummer 1. Han kommer i mål med ett stort leende och i högtalaren hör han speakern säga:

-Casper Jönberg Clear round! Ja det är andra rosetten den här dagen för Casper Jönberg som gör Karl-Oskar debut.

Vilken dag för Casper! Han klappar om Britney många många gånger. Hon är fantastisk den här ponnyn och de är ett fint team tillsammans. Alicia rider vår 7- åriga C-ponny fux Cajsa strax efter Casper. Hon är nöjd med sin runda och det blir fotografering av båda barnen tillsammans med sina rosetter.

Casper och Britney Alicia och Cajsa

Dagen efter var det final i Lilla Anna cup. Casper pratade om att vinna och jag försökte flytta hans fokus till att istället rida fina vägar och framför allt komma ihåg den långa banan. Efter en stunds funderande säger då Casper:

-Ok jag behöver inte vinna, men jag ska nog placera mig.

Hans mamma var inte riktigt nöjd med det fokuset heller utan försökte återigen styra in Casper på att komma ihåg banan och vägarna. En bra start kan verkligen göra att man svävar iväg i sina tankar och plötsligt ändras de mål som man satt upp från början. Till slut enades vi om att en bra galopp och bra vägar skulle stå i fokus.

Dags för final och nu är hindren lite högre och Casper är tvungen att använda lite mer ben för att få till en bra galopp. Regnet står som spön i backen och Casper får startsignal. Han klarar hinder 1-6 och kommer till hinder 7 som är en oxer ur sväng. Han får inte ut Britney mot traktorn utan svängen blir för snäv och Britney stannar. Andra gången hoppar hon och så avslutar de med hinder 8 och är i mål i fas 1. Det blir ingen omhoppning den här dagen för Casper.

Nu är Casper jättebesviken tänker vi innan vi kommer fram till honom och säger några uppmuntrande ord och klappar om Britney. Casper är inte alls ledsen. Han vill tävla mer! Britney var så duktig säger han. Han klappar henne och pratar oavbrutet.

-Jag skulle ha gasat på mer, säger han. Jag vet det för jag hörde inte vinden susa lika mycket i öronen som den brukar.

Alla har vi olika sätt att känna om vi har den rätta galoppen. Casper vet när det är rätt för då hör han vindens sus i öronen så där alldeles lagom mycket!

Alicia har genomfört 15 starter den här helgen på 5 olika ponnyer. Det har varit väldigt kul, men intensivt. Mellan starterna har vi försökt hjälpa till så mycket vi har kunnat. Tobias har varit uppstallningsansvarig och han har haft hand om banans underlag. Casper har varit fanbärare och Alicia och jag har hjälpt till med att höja hinder och bygga om när vi har kunnat. Så många fantastiska funktionärer i våra klubbar som jobbat hårt den här helgen och gjort det möjligt att genomföra vår fina tävling.

Alicia Jönberg, Lovis Lundblad, Elin Bäckström, Olivia Rosén och Ellen Dahlberg hjälper till att bygga om banan.

Casper Jönberg och Theo Gunnarsson som fanbärare

Den ponny som Alicia känner har glänst under helgen är hennes C-ponny Yrriel, även kallad Prillan. Hon har hoppat så fint och så avslappnat. Att avsluta med en felfri lätt A (deras första) på söndagen och en fjärdeplacering kändes toppen. Amelia har också hoppat fint, men inte riktigt haft resultaten med sig.

Alicia och Amelia får till en fin runda i Lätt A+

Alicia och Yrriel

Alicia är mycket nöjd med Prillan den här helgen

En fantastiskt tävlingshelg kan både Alicia, Casper och vi vuxna skriva under på. Vi har trivts i år igen och vi ser fram emot en lika fin tävling nästa år. Hoppas ni läst Daniel Enestubbes fantastiska artikel i SMP  ”Låt ridsporten få sniffa på Arenastaden”  Precis som Daniel skriver så tycker vi i Fam Jönberg att ridsporten är värd att få plats och utrymme. Kanske kanske har vi inom en inte allt för lång framtid en alldeles egen tävlingsanläggning. Fram till dess tycker vi att vi att vi är värda att få sniffa på Arenastadens äldsta anläggning de här tre dagarna om året. Hoppas vi ses nästa år igen!

Stort tack för oss!

Om ni vill kan ni följa oss på instagram.  Där heter vi jönberghorses