Nyp mig i armen! Vi ska till VM

Blogg

Vintern 2018/2019 började ge upp sitt grepp, kvällarna började bli lite ljusare och en liten känsla av vår började infinna sig i lilla Ingelstad. Det var söndag kväll och hela familjen satt i vår runda lilla bubbelpool precis som vi brukar innan det är dags för kvällsmat. Vi tillhör den skaran som använder vår pool säkert två- tre gånger i veckan. Det är en plats för avkoppling i vårt bitvis stressiga och ganska intensiva vardagsliv. Det är just där i poolen som många idéer och många diskussioner förs i vår familj. Den här söndagen satt vi som vanligt och småpratade då Tobias kom in på ämnet hästar. Att diskutera hästar är mer regel än undantag så det var inget konstigt alls. Nu hade Tobias tänkt lite. Han gör det ibland och från tanke till handling är vägen ibland skrämmande kort. Egentligen hade han inte bara tänkt utan tänkt om. Jag ska berätta.

Att rida och tävla häst i 12-årsåldern har inte varit något som Tobias precis tyckt att man ska syssla med. Självklar är det upp till var och en att avgöra detta, men hos honom har tankarna på stor häst och children legat långt borta. Anledningen är att han och övriga familjen sett allt för många unga ryttare som sliter och drar i sina hästar för att de inte orkar få tillbaka dem mellan hinderna. Det här ser inte roligt ut och det främjar inte bra ridning. På senare tid tycker vi att vi har sett en förändring till det bättre. Många ungdomar har ridit sina stora hästar väldigt bra. Vi har sett ridning och inte bara ett försök att styra runt där inne på banan och försöka pricka hinderna i rätt ordning.

Nu har som sagt Tobias tänkt om och han presenterar förslaget att köpa en stor häst där i bubbelpoolen. Han vet dessutom om en häst som skulle passa perfekt. Frågan är bara om den är till salu? Den häst han tänker på är ett femårigt sto som heter Jediella. Tobias berättar om sin tanke att hästen ska tränas och tävlas av Victoria Almgren eftersom den är så ung och Alicia väldigt liten och orutinerad när det gäller häst. Alicia ska rida den ibland tänker han och på sikt börja träna och tävla den mer och mer. Vi i familjen tycker som vanligt att Tobias är galen, vi lyssnar och försöker ta in men är något skeptiska till en början.

Det här framtida teamet fanns inuti Tobias huvud

Kort därefter provar Alicia Jediella. Hon skiner som en sol och gillar hästen från första stund. Hon provar henne fler gånger och det går ganska bra. det tar inte lång tid innan diskussioner förs med Victoria angående köp och upplägg.  Jediella ska stå kvar hos Victoria och Alicia ska rida och hoppa henne ibland. När Jediella är sju är det möjligt för Alicia att kunna tävla childrenklasser på henne.

Alicia provrider Jediella för första gången

Första gången Alicia hoppar en stor häst

En spännande tid ligger framför oss när vi nu är engagerade till fullo i att följa denna fantastiska lilla häst. Som ni kanske vet så kvalade Victoria Jediella till Falsterbo nu i sommar och Jediella är även kvalad till Elmia som är i november.

Vi tycker att vi köpt världens bästa häst. Jediella är lagom stor, hon är fantastisk i hanteringen och hon hoppar kanon.

Hemma i stallet och redo för lite bete

Nu ska jag äntligen komma till det mest fantastiska. Det ser ut som om Jediella kommer representera Sverige i unghäst-VM-2019. 18-22 september går unghäst-VM i Zangersheide, Lanaken som ligger i Belgien. Eftersom Jediella är utlandsfödd (från Holland) så konkurrerar hon om ett wildcard med andra utlandsfödda hästar som finns i Sverige. Ca 5 wildcards brukar delas ut i hela Sverige så det är hård konkurrens om platserna. I slutet av juli fick Victoria besked om att Jediella fanns med på Long List. Long List är en första gallring där hästar som är tänkbara till VM finns med. Jediella blir uttagen till träning för Förbundskapten Henrik Ankarcrona. Träningen genomfördes den 30/7 i Värnamo. Vi var såklart där och sög åt oss träningstips och följde allt i detalj inifrån banan. Jediella kunde inte  hoppat bättre än hon gjorde den här dagen och med en skicklig ryttare som Victoria på ryggen kändes allt kanon. Vi fick känslan av att Henrik Ankarcrona tyckte att Jediella var fin, men hur fin visste vi inte. Vi visste såklart inte heller om hon skulle räcka till i den tuffa konkurrensen.

Alicia följer träningen och är väldigt nöjd med Victoria och Jediella

 

Henrik Ankarcrona studerar alla ekipage noggrannt

Den 19/8 publicerades listan över vilka svenskfödda hästar som kommit med. De utlandsfödda hästarna fick inget definitivt besked ännu. Lite knepigt hur man ska lägga upp träning och tävling när man inte vet om det blir VM eller inte. Vi fick utgå från att det blir VM så sommarbetet blev lite kortare än vad vi tänkt och Jediella som bott hos oss i sommar sattes i träning. Alicia och jag red henne både i skogen och på banan och så hopptränade Victoria henne då och då. Ok, Tobias fick äran att rida henne ett par gånger ut i skogen också. Bäst att få med det här i bloggen! Så småningom kom en ny lista. Glädjande besked för vår del. Jediella låg på andra plats i väntan på utdelning av wild cards. Nu börjar vi känna att Belgienresan är nära. Vi bokar hotell, flyg och lämnar in om ledighet från jobb och skola.

 

Jediella har nu åkt hem till Victoria för att trimmas på lite extra. VM är inte precis vilken tävling som helst så det gäller att komma väl förberedd. Att konkurrera i VM kommer såklart vara stentufft. Vi hoppas att Jediella är lika fin som vanligt så får vi se hur långt det räcker.

Träningen ser ut att gå fint för Victoria

Den 8/9  får vi så det definitiva beskedet att Jediella får ett wildcard. Hon är uttagen till VM! Det är nästan så att man drömmer. Det här händer nog bara en gång i livet känner vi alla. Att den fina hästen vi köpte var så fin visste vi inte riktigt. Vi är oerhört tacksamma över att få vara med på den här resan med Victoria Almgren. Att få följa med ända till Belgien som hästägare känns overkligt, men fantastiskt roligt. Det här är okänd mark för oss, men vi ska verkligen ta in atmosfären, njuta i fulla drag och försöka lära oss så mycket som möjligt om hur allt går till på ett VM.

Önska oss och alla andra svenskar lycka till! Det kommer behövas.

Självklart kommer en rapport senare om vårt VM-äventyr.

Tack för er tid!

Ni kan som vanligt följa vår hästvardag på instagram. Där heter vi Jönberghorses