På plats i Zangersheide, VM dag 1

Blogg

En kall morgon ruskade om oss när vi vid sjutiden öppnade ytterdörren och lämnade vårt hotell. Bara 4 grader, men fantastiskt vackert när dimman låg tät och solen kämpade sig sakta uppåt. Vi satte oss i bilen och styrde mot arenan i Zangersheide. Ju längre vi körde ju mer öppnade sig vyer och landskap framför oss och dimman löstes upp bit för bit. Det var en dag vi verkligen sett fram emot en tid. En dag då vi skulle få uppleva äkta VM-atmosfär och framför allt den dag då vi skulle få se vår häst Jediella tävla i dessa stora sammanhang.

Efter ca 20 minuters bilfärd var vi framme vid arenan. Det första vi fick syn på var lastbilar. Vi har varit på många tävlingar där det finns många lastbilar, men aldrig sett något i närheten av det här. Här stod lastbil efter lastbil parkerad. Så långt ögat nådde fanns det lastbilar. Rad efter rad. Omöjligt att få dem på bild, men vi gjorde ett försök.

Jediella hade tidigt startnummer därav den tidiga morgonen för oss. När vi kom fram orienterade vi oss snabbt inne på området och letade reda på den arena där att Jediella skulle tävla. Vi hittade Alme Z-arena längst in på området. Victoria hade redan börjat rida och vi följde framhoppningen med spänning. Väldigt många hästar samtidigt inne på framhoppningen, men det störde varken Victoria eller Jediella.

Så är det till slut dags för dem båda att ge sig ut på den stora arenan.  Jediella verkar lugn och avslappnad och Victoria ser fokuserad ut. Det är inte så mycket folk ännu runt arenan. Där vi står har solens strålar ännu inte hunnit värma upp luften så det är minst sagt kyligt. Vi tänker inte så mycket på det utan är nu helt fokuserade på ekipaget inne på banan.

Så får de startsignal och snart har de tagit sig över hinder ett utan problem. De fortsätter fint. Victoria rider på eftersom hon vet att tiden är knapp och tidsfel vill hon inte ha. Så kommer de till första kombinationen och hon får med sig bakbommen på B-hindret. Lite tråkigt men hon hon gör många fina språng där inne på banan. Innan de är i mål river hon ett hinder till. De slutar på 8 fel och det tycker vi är helt ok. Hinderhöjden är 1,25  och banan var tekniskt svår.

Under dagen fortsätter vi att följa Victorias andra hästar. Hon rider 6-åringen Ike som är en hingst. Resultatet blir 5 fel. Hon rider La Chic och gör en felfri runda. 6-åringar går 1,35. Hon rider också 7-åringen Hello Kitty som är Jediellas syster. Resultatet blir 4 fel. 7-åringarna hoppar 1,40.

Ike och Victoria

Vi strosar runt på tävlingsplatsen, umgås med trevliga hästägare, uppfödare, sponsorer och ryttarens föräldrar. Vi njuter i solen som på eftermiddagen värmt upp luften till nästan 20 grader. Vi är ute och går med Jediella och hjälper till när hennes tappade framsko slås dit. Ikväll är vi ett stort gäng som ska ut och äta tillsammans. Vi har det helt enkelt väldigt bra här i Belgien och vi ser fram emot en ny härlig tävlingsdag imorgon.

Tack för din tid!

Följ oss gärna på instagram. Där lägger vi ut en del händelser! Vi heter Jönberghorses