Tävlingsförberedelser och meeting i Västervik

Blogg

Att göra ponnyerna redo för tävling är ett litet projekt som tar sin tid. Ibland ska de klippas, manarna ska ryckas, hovarna ska oljas, de ska borstas lite extra och svansarna ska fixas. Har man då två vita ponnyer så tar förberedelserna definitivt inte mindre tid. Två vita ponnyer som såklart tycker om att rulla sig ute i gräshagen på dagarna och som gärna ligger ner i boxen på nätterna. De har inte så små boxar men alltid lyckas de pricka in en sovplats precis i anslutning till deras egen toalett.  Det här resulterar i vita ponnyer med inslag av grönt, gult och brunt. Det här måste åtgärdas innan tävling så det var bara att plocka fram specialschampot för vita hästar, svamp och vattenslang. Vi har ingen spolspilta så vi behöver vara minst två när det är dags för dusch.

Prillan blir fin inför tävling

Prillan och Amelia började se mer och mer vita ut och deras svansar började också inta en vitare nyans. De fick stå inne i stallet och torka medan vi lastade in den sista packningen i lastbilen. När vi nästan packat klart fick vi besök från Smålandsposten. De ställde lite frågor och tog bilder. Kanske har ni sett reportaget på webben eller i lördagstidningen? Det skrivs verkligen mycket om ridsport i smp nu och det gillar vi!!!

Smp kom på besök

Väl framme i Västervik så började klockan bli mycket. Prillan och Cajsa behövde ridas. Det är inte fel att de får känna in miljön dagen innan tävling. De behöver titta runt lite för att sedan hitta fokus och lyssna helt på sin ryttare. Vi har olika roller i familjen. Det är nästan alltid jag som hjälper till och coachar Alicia när hon jobbar hästarna på marken och i dressyrarbetet. När det kommer till hoppning är vi ofta båda två. Den här kvällen hjälpte jag Alicia och Tobias tog en promenad med Amelia som också behövde röra på sig. Amelia är så mycket mer rutinerad så för henne spelar ny miljön ingen roll.

Casper tog ut vår hund Zäta som också behövde komma ut. Zäta, vår gula labrador är nästan alltid med oss när vi är iväg med lastbilen. Hon älskar meeting-livet! Hon vet precis vad som är på gång när vi packar, då springer hon och sätter sig jämte lastbilen rädd att vi ska glömma henne.

Tillbaka till ridningen där på kvällen när vi kom fram. Prillan som kan vara lite spänd ibland på nya platser fick att göra med en grymt bestämd och fokuserad Alicia den här kvällen. Alicia red från punkt till punkt där på framridningsbanan och det var inte lönt att Prillan försökte slippa att gå ut i de läskiga hörnen eller undvika de otäcka reklamskyltarna. Alicia jobbade efter sin plan och Prillan började slappna av och lyssna på sin ryttare. Några luftsprång får man räkna med ibland när det gäller Prillan. Härligt med energi tycker Alicia! Kolla in filmen!

Att tävla första klassen på dagen innebär tidigt upp för att fodra. Morgonfodringen brukar vara Tobias lott och vi bröt inte den traditionen den här helgen heller. Klockan ringde klockan 6 för att hästarna skulle hinna äta i lugn och ro innan det var dags att göra i ordning och börja rida fram. Det var ett bra tempo på oss i teamet eftersom Alicia hade tre ponnyer i samma klass båda dagarna. På lördagen reds 6 starter så det var lite logistik, att göra i ordning, hjälpa till på framhoppningen, filma tävlingen, ta hand om ponnyn som tävlat och kasta upp Alicia på nästa ponny. Tur att vi hade Casper som kunde hålla och gå med hästarna.

När sista klassen var slut för dagen så kunde vi pusta ut lite. Det fanns tid för lek med kompisar och grillning innan det var dags att röra på hästarna igen. Det blev en promenad och även lite tid för dem att äta lite gräs. Det är viktigt att hästarna rör sig mycket när de står på box och att man är noga med att de dricker tillräckligt.

Hela gänget på promenad

På kvällen hjälps tjejerna åt med att kvällsfodra sina ponnyer

Hur gick det då med tävlandet?

Vår plan att hoppa lite lägre med Amelia föll väl ut.  Hon kändes väldigt fräsch och hoppade som den vanliga Amelia. Vi valde också att prova en lätt A och hon bara flög fram. Ett underbart formbesked för hela familjen! Den massage och djupvågsbehandling som hon fått i veckan har säkert varit bra då hon känt av en muskelbristning. Nu masserar vi henne regelbundet så musklerna hålls mjuka.

Amelia gillar ärevarv

Cajsa hoppade en fin lätt B (90 cm) på lördagen. Planen var att rida en lätt A (1,0 m) med båda C-ponnyerna under helgen. På framhoppningen innan starten i lätt A kom Cajsa väldigt tokigt till ett räcke. Efter det språnget blev hon väldigt försiktig och det satt i när hon kom in på banan. Nu får vi jobba lite extra med henne och vad vi känner nu så följer hon inte med till SM i slutet av Juli.

Prillan har genomfört en fantastisk helg. Felfri i både fredagens och lördagens lätt B och ett riv (4 fel) i lätt A på lördagen. Alla tre rundorna räckte till placering. I lätt A hade hon den snabbaste tiden av de som hade fyra fel.  Förmodligen blir det hon som följer med Amelia till SM.

Nu har vi lämnat tävlingarna i Västervik, mellanlandat hemma och styr nu lastbilen mot Falsterbo. I hästdelen står vår 5-åring Jediella  tillsammans med Victoria Almgrens valack Isostar.  Jediella tävlar imorgon. Det ska bli fantastiskt spännande!

Fortsätt gärna följa bloggen så lovar vi att det kommer rapporter från Falsterbo framöver.

Glöm inte att även följa oss på instagram. Där heter vi Jönberghorses.