Vårt första Falsterboäventyr

Blogg

Flera somrar har vi så gärna velat åka till Falsterbo, men det har inte blivit av utan alltid krockat med något annat. Folk har nästan tittat lite lustigt på oss då vi berättat att vi aldrig varit på den största utomhushästtävlingen som Sverige har att erbjuda. Att vara hästintresserad och inte varit i Falsterbo är nästan som att fira midsommar utan att äta sill eller som att fira jul utan Kalle Anka.

Sommaren 2019 blev det äntligen av. Att åka dit som publik hade inte varit fy skam, men att få vara med på riktigt och ha två hästar med i tävlingarna var fantastiskt kul. Vår femåring Jediella gick sitt första kval i början av veckan och Kieffer DHH tävlade i slutet av veckan. Det här innebar att det blev Falsterbo ”all in” för oss. Från att aldrig varit på plats så ställde vi upp vår lastbil och laddade för att tillbringa hela veckan i Falsterbo.

Vi hade med oss  Jediella till falsterbo och en annan häst som också skulle tävla. Vi har nog inte riktigt presenterat Jediella här på bloggen. Det är en väldigt trevlig liten häst. Nätt i typen, med en stor galopp och väldigt snäll. Hon är ett femårigt sto e. Carambole u. Woradiella e. Orame. Hon tränas och tävlas av Victoria Almgren och vi har ägt henne i ca 3 månader. Hon har kvalat in till Falsterbo genom att gå tre felfria tävlingar på 1,20 m.

Alicia tog gärna en kvällspromenad med Jediella och så fick hon beta en stund

Att få vara med i händelsernas centrum är väldigt lärorikt som liten ponnyryttare. Alicia fick gå banan med Victoria Almgren och det var hon väldigt glad och stolt över. Hon lyssnade koncentrerat för att försöka fånga upp alla goda tips och råd som Victoria hade att komma med.

Alicia är koncentrerad när hon går banan med Victoria Almgren

Så blev det till slut dags för första tävlingen, kval ett för Jediella som gick i 1,20 m. Det är alltid lite nervöst att sitta på läktaren. Pulsen ökar  och man känner att man lever. Samtidigt kändes det väldigt tryggt att det var Victoria som höll i tyglarna. Det blev en väldigt bra start på tävlandet. Fina Jediella och duktiga Victoria kom i mål med 0 fel.

Vilken känsla att vara på plats och uppleva det här

 

I det andra kvalet som gick i 1,25 föll en bom för Victoria och Jediella. En bom faller så lätt och det är tuff och stenhård konkurrens. Ett nerslag räckte tyvärr inte till final, men vi är ändå mycket nöjda. De hästar som inte går till final måste lämna området. För oss innebar det en tripp hemåt. Vi var ändå tvungna att åka hem och rida så vi passade på att fylla lastbilen med hästar och styra mot Småland.

Att ha många hästar i träning och tävling är såklart roligt, men det kräver också planering och en del uppoffringar. Det är svårt att åka iväg en längre tid från hästarna och man behöver hjälp för att kunna åka över överhuvudtaget. Tack snälla ni som hjälper oss när vi är på resande fot! När vi kom hem riktigt sent den här tisdagsnatten hittade Alicia och jag först inga hästar i hagen. Vi trevade oss fram i mörkret i mobiltelefonernas sken utan ett endaste tecken på att det fanns några hästar i hagen. En mängd tankar började fara genom huvudet.

-Tänk om de rymt! eller ännu värre, tänk om de blivit stulna!

Längst bort i hagen finns en liten skogsdunge. Där fick vi plötsligt syn på något vitt. Ja, det var såklart en häst och när ögonen började vänja sig så såg vi dem allihop. De hade lagt sig och hade inga planer på att komma in den här natten. Vi kunde pusta ut. Hästarna såg förvånade ut men traskade med oss tillbaka mot stallet. Ridning fick det bli kommande morgon.

 

Kia får knoppar dagen till ära och broddar för bra fäste

Tillbaka till Falsterbo med vår yngsta häst Kia i lastbilen. Fyraåringarna fick stallas in tidigast på onsdagen. På torsdagen var det sedan dags för Kia att inleda tävlandet. Hennes ryttare Annie Svensson var redan på plats i Falsterbo.

Fyraåringar tävlar på lite annorlunda villkor jämfört med de äldre hästarna. Självklart är det bra att hoppa felfritt, men det är inte avgörande. De bedöms av två domare utifrån fyra bedömningspunkter. Maxpoängen är 40,0. Rivning ger 0,5 poängs avdrag, vägran 0,5 poängs avdrag och ett tidsfel 0,1 poängs avdrag. På torsdagen var det en uppvärmningsklass utan bedömning och själva finalen med bedömning gick sedan på lördagen. Kia inledde tävlandet mycket bra. Vi var så nöjda med både henne och Annies insats. På lördagen blev tyvärr inte rundan lika bra. En bom föll och Kia var lite spänd. Tänk att hon ändå kvalat till Falsterbo i hård konkurrens och sedan kommer totalt 22:a i Sverige.

Annie och Åsa Svensson är nöjda efter första rundan med Kia

 

Att umgås och prata häst är livet

 

Shopping när den är som bäst

Förutom vårat eget tävlande så har vi sett så många fantastiska hästar och så fantastisk ridning den här veckan.  Att vara på plats när Peder går ut sist i omhoppningen och vinner Falsterbo Grand Prix med två hundradelar är obeskrivbart. Vilket jubel det blev inne på arenan och vilken fantastisk stämning. Förutom Peder har vi sett en mängd duktiga ryttare vilket har varit oerhört inspirerande och utvecklande. Jag tror att man kan bli en lite bättre ryttare eller tränare genom att titta på bra ridning. Det gäller både inom dressyr och hoppning.

Efter vår vecka i Falsterbo är vi fyllda av energi och så sugna på att träna och åter ge oss ut på tävlingsbanorna. Tack Falsterbo och tack alla som förgyllt våran vecka. Tänk att det tog så många år innan familjen Jönberg kom till Falsterbo. Vet inte om jag vågar lova men näst intill. Falsterbo horseshow vi kommer ses igen!

På återseende! hoppas Alicia och Casper